Klompenpaden, woordje vooraf

In deze galerij een foto impressie van de klompenpaden die we gelopen hebben. Iedereen heeft zijn eigen beleving bij het lopen van een klompenpad. Dat zie je aan de recensies van anderen op de klompenpadenwebsite. Bij hetzelfde pad kun je opmerkingen aantreffen van: ”wat een verschrikkelijk pad” tot “het mooiste klompenpad wat ik ooit heb gelopen”. (en alles er tussenin) Het zal o.a. te maken hebben met:

- Het seizoen (bloeien de bermen, de fruitbomen, herfstkleuren enz)

- Het weer (een hele dag in de regen lopen maakt het er niet vrolijker op)

- Het onderhoud van de paden ( hoge gras net gemaaid, goede routeaanduiding)

- Wat is je eigen woonomgeving ( ik kom zelf uit een bosrijke omgeving en vindt een klompenpad met lange stukken door het bos minder interessant. Daar en tegen vind ik water (niet uit de hemel) een pluspunt. Beekjes, rivieren enz.

Het leukst is natuurlijk als het klompenpad geen of bijna geen asfalt op de route heeft. Afhankelijk van het gebied ontkomen de makers vaak niet aan verbindingsstukken via het asfalt. Of het geluid van autosnelwegen. Als een mooi gebied langs de snelweg ligt mag je dit voor lief nemen. Bedenk wel dat het uitzetten en onderhoud (maaien van gras, opruimen van afval) van klompenpaden door vrijwilligers wordt gedaan. En de afhankelijkheid van toestemming van land- en terreineigenaren om wandelaars over hun privéterrein laten lopen.

Zelf kijk ik bij de recensies hoofdzakelijk naar de tips over de looprichting. De meeste routes kunnen in 2 richtingen gelopen worden.De route is meestal met de klok mee uitgezet. Vaak is er wat meer asfalt naar het einde toe. Ik loop dan liever tegen de klok in zodat ik het meeste asfalt in het begin heb gehad. Maar ook dat is persoonlijk.

Tip: ik houd altijd de app achter de hand. Je kunt zelf een bordje missen, een bordje kan wat minder logisch geplaatst zijn of een bordje kan weggehaald zijn. Met de app kun je de bevestiging krijgen dat je op de goede route zit.” Met de foto’s op mijn website kunt u een indruk van het pad krijgen.

Prettige wandeling!